Calcule efectuate: 11006751
FACEBOOK
×

Contributia de asigurari sociale aferenta veniturilor din salarii si asimilate salariilor

1 comentarii

Rezumat al modificarilor legislative din 2018 privind contributia de asigurari sociale aferenta veniturilor din salarii si asimilate salariilor.

ART. 138 - Cotele de contributii de asigurari sociale

Cotele de contributii de asigurari sociale sunt urmatoarele:

  1. 25% datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit prezentei legi;
  2. 4% datorata in cazul conditiilor deosebite de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
  3. 8% datorata in cazul conditiilor speciale de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

ART. 139 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor.

ART. 146 - Stabilirea si plata contributiei de asigurari sociale

Persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora au obligatia de a calcula si de a retine la sursa contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor.

Contributia de asigurari sociale calculata si retinuta se plateste la bugetul asigurarilor sociale de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile sau pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, dupa caz.


Voteaza articolul nostru
3.8 / 5 (4 voturi)

Spune-ti parerea

Comentarii (1)


avatar
Scris de mirlea ion
4 February 2018

lucrez cu contract de munca ,sunt pensionat eu trebuie sa platesc cas si cit la un salariu de 2143lei ,multumesc